Aguilas

Aguilas en omgeving heeft een kustgebied van 35 km, onder het toezicht van het mooie kasteel San Juan de las Águilas en met de meest zuidelijke ligging aan de Costa Cálida. Aguilas heeft verschillende culturen gekend, waaronder de Argarics, Feniciërs, Romeinen en de Moren hebben hun sporen achtergelaten. Van bijzondere interesse zijn de Romeinse overblijfselen, voornamelijk de baden, die van de 1ste tot de 4de eeuw dateren. Als een moderne stad is Águilas ontstaan in de 18e eeuw in het tijdperk van koning Carlos III en zijn ministers Aranda en Floridablanca, die een haven voor de export van de landbouwbouwproducten van Lorca (stad in het binneland achter Aguilas) zochten, en Águilas was het natuurlijke vertrekpunt voor het volledige gebied. De nieuwe stad, met zijn rechtlijnige indeling en groeiende economie, bereikte zijn top in de 19e eeuw met de exploitatie van zilver, lood en ijzer en de bouw van de spoorweglijn en de aanlegsteiger van El Hornillo door britse bedrijven.

 

 

Tegenwoordig staat Águilas nog steeds bekend om zijn zeevarende traditie en als toeristische trekpleister. Van de monumenten van de stad is het stadhuis van bijzondere interesse; een gebouw uit de 19de eeuw op het Plaza de España met eeuwenoude tuinen en enorme grote prachtige bomen, die ooit geschonken zijn aan de stad door zeevaarders. De fontein in het midden heeft een zwaan in de top, algemeen bekend als "de kalkoen op de vijver". Het plein wordt door enkele Art nouveau gebouwen omringd, zoals de 19de eeuwse kerk van San José, die het standbeeld van la nuestra sinora dolores bevat, die de patroonheilige van de stad is. In de Paseo de Parra is een monument voor de spoorwegen, als bewijs van het belang dat deze manier van vervoer had voor de bevolking.

 

 

 

Behalve zijn rijkdom aan monumenten en archeologie heeft Águilas een interessante kustlijn. Vijfendertig inhammen, rotsachtige klippen in zee en zandstranden.  De kuststreek  heeft 2 beschermde natuurgebieden; het regionale park van Cabo Cope en het beschermde land van Las Cuatro Calas. In het centrum van de stad liggen stranden, zoals dat van Las Delicias. En vlakbij, tegenover de golfbreker van El Hornillo, ligt het eiland El Fraile, een klein eiland, interessant voor duikers. Ten oosten van Águilas, in de gemeente van Lorca, is een interessant kustgebied, waar Puntas de Calnegre zich bevindt. Samen met Cabo Cope is Puntas de Calnegre een regionaal park sinds 1992. Het heeft schone zandstranden en kristalhelder water. www.youtube.com/watch

Het mediterrane klimaat van Águilas met weinig regen, 3200 jaarlijkse zonuren en gemiddelde temperaturen van 20°C maken deze plaats ideaal voor zeevaart- en duiktoerisme. Zeilscholen, duikscholen, cruises, materiaalverhuur, gekwalificeerde leraren, toeristische accomodaties, appartementen, hotels en kampeerplaatsen, enz., allen ter beschikking van degenen die beslissen Águilas een bezoek te brengen. De kustplaats Águilas heeft zelfs meer te bieden, met ook een ruime keuze en alternatieven voor het plezier van landelijk toerisme, zoals 3 goed aangegeven wandelroutes voor de energiekere types of routes om lekker te wandelen en te genieten van het spectaculaire landschap.

Cultureel gezien heeft Aguilas kunst tentoonstellingen, conferenties, concerten, handwerk demonstraties, theater en meer te bieden. De plaats is beroemd vanwege het jaarlijkse Carnaval van Aguilas in de maand februari.

Het centrum van Aguilas is compact en kan al wandelend gemakkelijk verkend worden. Het is waard om een bezoek te brengen aan de prachtige tuinen van Plaza de Espana, vol met ficussen. Dan het stadhuis en de parochie kerk van San Jose, waar het beeld van de beschermheilige gehuisvest is. In het oude stadsgedeelte staande op een voorgebergte is het kasteel-fort van San Juan de Aquilas. Onder aan de berg ligt de haven met zijn karakterestieke, zwart en wit gestreepte vuurtoren, in gebruik sinds halweg de 19de eeuw. De markt met een overvloed aan etenswaren en het spoorweg monument zijn andere attracties die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wandelen door de stad is plezierig maar voor strand en oceaan liefhebbers zijn meer tractaties voorradig. Per auto is alles goed bereikbaar , zo zijn er verlaten inhammen en stranden zoals La Higuera, La Carolina, Mar Menor of Calabardina met kristalheldere wateren. Dit gebied is een van de beste aan de Middellandse-Zee voor het duiken met een zuurstoffles, vooral bij Fraile eiland en het gebied rondom de rots van Cape Cope.

In 2008 telt Águilas zo'n achtentwintigduizend inwoners. Zomers in het hoogseizoen verviervoudigt dit aantal, voornamelijk met Spaanse toeristen vanuit het binnenland, die een apartement in Aguilas bezitten.
 

Foto's van het vakantiehuis en de omgeving

  • Aguilasmei2007 139.jpg - By: Marianne
  • P8250227.JPG - By: Marianne
  • Slaapkamer rechts - By: Marianne
  • Aguilasmei2007 115.jpg - By: Marianne
  • Slaapkamer naast patio - By: Marianne
  • Slaapkamer links - By: Marianne
  • Aguilasmei2007 140.jpg - By: Marianne